Burak ćwikłowy jest bardzo popularnym warzywem nie tylko w Polsce. Ze względu na jego drogocenne właściwości powinniśmy jeść go więcej, nawet w formie surowego warzywa.
Właściwości buraka
Fakt, że burak zawiera w sobie właściwości lecznicze jest nam znany nie od dziś. Już w starożytnej Grecji i Rzymie doceniany był za dobrodziejstwa, które nam oferuje przez znanych medyków. W tamtych czasach był uprawiany zarówno do celów spożywczych jak i leczniczych. Burak ćwikłowy swoje korzystne właściwości zawdzięcza w głównej mierze dużej zawartości antocyjanów i flawonoidów czyli betanina i cholina. Są to barwniki, które zapobiegają powstawaniu nowotworów chroniącego przed niszczącym działaniem wolnych rodników. Z tego powodu buraki należą do warzyw najskuteczniej zwalczających raka. Czerwone pigmenty unicestwiają wolne rodniki, które uszkadzając DNA, przyczyniają się do powstawania nowotworów. Już pół wieku temu naukowcy zauważyli, że stan chorych na raka przewodu pokarmowego lub pęcherza, którzy wypijali 2 szklanki soku z surowych buraków dziennie, poprawia się. Dziś wiemy też, że buraki wspomagają organizm po chemioterapii, przy niedokrwistości. Z minerałów, które zawiera burak możemy wymieć duże ilości potasu, wapń, fosfor i magnez. Spośród witamin, na uwagę zasługuje witamina C, której w korzeniu buraka ćwikłowego jest 10 mg/100 g. Przez to, że burak jest warzywem ogólnodostępnym powinniśmy chętnie sięgać po jego drogocenne działanie.
Właściwości lecznicze buraka potrafią zaskoczyć
Pierwszym z nich jest fakt, że regularne jedzenie buraka wzmacnia nasz układ krwionośny. To wspaniały środek krwiotwórczy, po mimo tego, że nie zawiera w sobie dużych pokładów żelaza. Ponadto przyczynia się do usunięcia z krwiobiegu homocysteinę, która często odpowiada za choroby serca.Uznawany jest za skuteczną medycynę naturalną. Jego mocne barwniki zawierają sporo przeciwutleniaczy, które zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki. Burak zapobiega anemii. Wzmacnia nasz układ odpornościowy chroniąc nas tym samym przed infekcjami, przeziębieniami i wirusami. Przydatny dla kobiet ciężarnych. Ze względu na zawarty w sobie kwas foliowy pozwala na zdrowy rozwój płodu i utrzymanie go. Burak są szczególnie polecane dla osób z nadciśnieniem, ponieważ azotany obecne w soku z buraków podnoszą we krwi stężenie regulującego ciśnienie tlenku azotu. Obniżają również poziom cholesterolu w organizmie.
Istnieje wiele sposobów na spożywanie buraków. Możemy je jeść zarówno surowe jak i ugotowane. Bardzo dobrze smakują buraki upieczone w piekarniku, ponieważ wzmacnia to ich delikatnie słodki smak. Dobrze smakuje w akompaniamencie innych warzyw w formie sałatki. Dla osób nieprzepadających za smakiem buraka polega się spożywanie go w postaci soków w połączeniu jabłek, banana, selera naciowego oraz szpinaku.
Jak widać właściwości leczniczych w buraku jest cały szereg. Dobrze zadbać o to, by pojawił się on w naszym codziennym jadłospisie. Efekty dla naszego zdrowia będą zbawienne i w krótkim czasie będziemy mogli cieszyć się zdrowiem, ale i dobrym samopoczuciem.