Strona główna
Zdrowie
Tutaj jesteś

Suszone warzywa – czy są zdrowe?

19 listopada 2020 suszone warzywa - pomidory

Specjaliści zalecają, aby każdego dnia spożywać minimum 5 porcji warzyw lub owoców. O ile w czasie lata, gdy jesteśmy nimi wprost otoczeni, nie stanowi tu dużego problemu, to już jednak w zimie, gdy dostęp do świeżych warzyw i owoców jest bardzo utrudniony, spożycie zalecanej ich ilości staje się zadaniem prawie że niewykonalnym. Żeby sobie to ułatwić, wiele osób stosuje w kuchni suszone warzywa. Czym one są i czy aby na pewno są one bezpieczne i zdrowe?

Czym są suszone warzywa?

Żeby móc zrozumieć, czy suszone warzywa są zdrowe oraz bezpieczne, najpierw trzeba dokładnie dowiedzieć się tego, w jaki sposób one powstają i jak się je produkuje.
Każdy doskonale wie, że przede wszystkim należy jeść świeże warzywa i owoce, ponieważ to właśnie one zawierają zdecydowanie największą ilość substancji odżywczych i witamin. W sytuacji jednak gdy na rynku ich zwyczajnie nie ma z powodu panującej zimy, koniecznie trzeba sięgnąć po produkty suszone. Proces suszenia polega na odparowaniu z warzyw wody, przy pozostawieniu w nich praktycznie wszystkich witamin i związków mineralnych.

Suszone warzywa wartości odżywcze

Wiele osób obawia się tego, że w procesie suszenia, z warzyw razem z wodą usuwane są witaminy i składniki mineralne, tak przecież potrzebne w przypadku codziennej diety. Jak się jednak okazuje, ryzyko to jest naprawdę minimalne.
Jedynym wartym, uwagi elementem, który usuwany jest razem z wodą, jest witamina c, której, tak czy inaczej, nie posiada się niedoboru, więc jej brak w suszonych warzywach nie jest dla ciała i organizmu czymś dotkliwym. Poza tym, w suszonych warzywach pozostają wszystkie inne substancje, takie jak witamina A, wszystkie beta-karoteny, a także ogromna ilość minerałów, czyli np. selen, czy też żelazo i potas.

Suszone warzywa gdzie kupić?

Ogromną zaletą suszonych warzyw jest to, że są one dostępne właściwie w każdym większym, jak i mniejszym sklepie. Bez trudu można je znaleźć w dużym markecie, gdy sprzedawane są w dużych, przygotowanych wcześniej paczkach, jak i również w małym, osiedlowym sklepiku, gdzie z reguły oferowane są w małych ilościach. Suszone warzywa i owoce można również kupić przez Internet na stronie: https://www.brodowskiowoce.pl/.

Czy są zdrowe?

Zasadnicze jednak pytanie, jakie należy sobie postawić, to czy proces suszenia nie spowodował, że warzywa stały się mniej zdrowe, lub nawet szkodliwe? Jak to przedstawia się w szczegółach?
Jak się okazuje, nie ma w tym puncie nawet najmniejszego ryzyka, że warzywa stały się mniej zdrowe lub po prostu niezdrowe. Pomimo utraty niewielkiej ilości witamin z gruby B oraz witaminy C, to nadal są one prawdziwą kopalnią różnego rodzaju związków mineralnych i pozytywnych substancji dla organizmu. Mało tego, są one również bardzo mocno polecana dla najmłodszych, ponieważ dzięki procesowi suszenia zachowują one cały swój prawdziwy i naturalny smak. Sprawia to, że suszone warzywa dla dzieci są o wiele lepszym wyborem, niż nawet najlepsza mrożonka, która jakby nie patrzeć pozbawia warzywa i owoce naturalnego, bardzo charakterystycznego dla nich smaku, co w przypadku najmłodszych może być dla takiego produkty dyskwalifikujące.

Restauracja w Szczyrku

Redakcja myhealthystyle.pl

Redakcja MyHealthyStyle.pl to zespół pasjonatów zdrowego stylu życia, mody i urody. Tworzymy wartościowe treści, które mają na celu inspirowanie i wspieranie naszych czytelników w codziennych wyborach.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Restauracja w Szczyrku
w gabinecie stomatologicznym
Jak wybrać psychiatrę w Warszawie

Jesteś zainteresowany reklamą?