Otwarcie nawet małej cukierni jest sporym wyzwaniem, które wymaga ogromu pracy, jak i dużego wkładu finansowego. Sukces biznesu zależy od jakości oferowanych wyrobów cukierniczych oraz ich różnorodności. Aby, można było przygotowywać liczne słodkości i sprostać gustom najbardziej wymagających klientów, niezbędne jest odpowiednie wyposażenie lokalu.
Podstawowe wyposażenie cukierni
Profesjonalne wyposażenie cukierni jest niezwykle ważne. Oczywiście, jego rodzaj należy dobrać pod ofertę cukierni. Warto jednak pamiętać o pewnych podstawowych urządzeniach i akcesoriach, które przydadzą się w każdym miejscu.
Piec cukierniczy
Podstawowym wyposażeniem kuchni jest piec konwekcyjno-parowy (https://gastroplaneta.pl/pl/c/Piece-konwekcyjno-parowe/98). Taki piec różni się znacząco od klasycznego modelu, zwłaszcza swoją pojemnością, jak i ilością funkcji. Tego typu urządzenie grzewcze jest w stanie pomieścić wiele tac na wypieki. Co ważne, poszczególne komory mogą działać od siebie niezależnie, co jest ważne, jeśli chcemy w tym samym czasie przygotować różne przysmaki.
Stoły, blaty
Czego jeszcze może zabraknąć w małej cukierni? W lokalu musi być odpowiednia ilość miejsca, zarówno na przygotowywanie wypieków, jak i w celu ich przechowywania. W cukierni musi więc pojawić się stół nierdzewny, na którym będzie można w sposób higieniczny i bezpieczny tworzyć różnego rodzaju wyroby. Polecane są stoły chłodnicze i mroźnicze, które zapewniają nam miejsce do przechowywania słodkości w niskiej temperaturze.
Lady i witryny cukiernicze
Wyposażenie cukierni uwzględnia także lady i witryny. Lada chłodnicza przeznaczona jest do ekspozycji oraz sprzedaży. Co ważne, powinna być wykonana z trwałych materiałów. Polecane są zwłaszcza modele minimalistyczne i nowoczesne, które będą pasować do każdego lokalu. Te jednolite stanowią doskonałe tło do prezentacji ciast, ciasteczek i innych słodyczy. W cukierni przyda się także witryna na ciasta.
Pozostałe elementy wyposażenia cukierni
Mała cukiernia powinna też zostać wyposażona w różnego rodzaju urządzenia. Ich rodzaj zależy od tego, co dokładnie chcemy oferować. Mogą przydać się między innymi takie sprzęty jak maszyna do lodów włoskich. Ponadto wiele cukierni posiada na wyposażeniu specjalnie mieszarki planetarne. Jeżeli dany lokal ma także oferować swoim klientom kawę, wówczas należy zainwestować w profesjonalny ekspres do kawy. Nie można też zapominać o takich akcesoriach jak rolki tnące, rolki dziurkujące, maty silikonowe, kubki do przesiewania, blachy i pojemniki na ciasta, pistolety do kremów, pędzle, wałki, ubijaki.
Wyposażenie gastronomii powinno być wykonane z wysokiej jakości materiałów. Nie warto na nim oszczędzać, gdyż to od niego zależy to, czy praca przebiegnie sprawnie, szybko i bezproblemowo.