Strona główna
Zdrowie
Tutaj jesteś

Życie bez cukru? Alternatywne sposoby słodzenia

7 lipca 2021 Alternatywne sposoby słodzenia

W codziennym życiu coraz trudniej zachować nam umiar. Dotyczy to różnych jego aspektów. Niektórzy zatracają się w pracy, zapominając, że ich ciału należy się odpoczynek i chwile relaksu. Inni spędzają zbyt wiele czasu przed komputerem, nie zważając na oczy i potrzebę bezpośredniego kontaktu z drugim człowiekiem. Umiar coraz trudniej zachować także bez rygorystycznego przestrzegania codziennej diety. Jeśli bowiem nie zastanawiamy się nad tym, co jemy, bardzo łatwo może się okazać, że nie znamy umiaru w spożywaniu cukru. Nie chodzi nawet o objadanie się słodyczami czy nadmiernym słodzeniu porannej kawy bądź herbaty. Cukier jest bowiem dodawany do wielu przetworzonych produktów – nawet tam, gdzie wcale się go nie spodziewamy. Jak więc świadomie ograniczyć jego spożycie? Najprościej w pełni zastępując go tam, gdzie sami decydujemy o jego zastosowaniu. Tylko czym go zastąpić? Oceniamy alternatywne sposoby słodzenia.

Dlaczego nadmiar cukru szkodzi?

Największy problem z konsumpcją cukru wiąże się z jego dużą kalorycznością i wysokim indeksem glikemicznym. W 100 gramach tej substancji zawiera się aż 405 kcal, wartość indeksu to zaś IG 70. To produkt pozyskiwany z buraków cukrowych, ale w pełni przetworzony, który poza wartością kaloryczną nie niesie ze sobą żadnych witamin czy minerałów.

Nadmierne spożycie cukru może też stanowić poważne problemy dla naszego zdrowia. Muszą się go wystrzegać diabetycy, a to właśnie ta substancja może prowadzić do rozwoju cukrzycy. Regularne spożywanie zbyt dużych porcji cukru może prowadzić do nadwagi i otyłości, problemów z wątrobą i układem krążenia, przyspieszać rozwój miażdżycy oraz starzenia się organizmu. Szeroko znany jest ujemny wpływ cukru na stan naszego uzębienia, ale nie każdy wie, że jego nadmierne spożycie to też często przyczyna słabszej koncentracji, a czasami także czynnik zwiększający ryzyko depresji. Katalog przykrych konsekwencji związanych z “przedawkowaniem” cukru jest naprawdę długi. Tym bardziej warto więc rozważyć jego ograniczenie.

Jakie są najlepsze zamienniki cukru?

Na szczęście rezygnacja z cukru wcale nie oznacza, że trzeba rozstać się ze słodkimi potrawami czy napojami. Biały proszek można bowiem zastąpić na kilka sposobów.

Erytrol, czyli słodycz bez kalorii

Bardzo podobnie do tradycyjnego cukru, czyli sacharozy, wygląda erytrol. To również biały proszek składający się z niewielkich kryształków. Jego smak także przypomina klasyczny cukier, choć jest od niego nieco mniej słodki. Co jednak najważniejsze, ten słodzik jest zdecydowanie mniej kaloryczny – w 100 gramach zawiera jedynie 20 kcal. W dodatku indeks glikemiczny erytrolu to 0, jest on więc produktem w pełni bezpiecznym dla osób cierpiących na cukrzycę. Dowiedz się więcej o nim na https://swojskapiwniczka.pl/pl/n/Erytrol-czy-zdrowy-cukier-istnieje/60

Z chemicznego punktu widzenia ta substancja jest alkoholem cukrowym. Naturalnie występuje np. w gruszkach czy winogronach, erytrol ze sklepu pozyskuje się w procesie fermentacji. Nie dość, że można nim słodzić bez obaw o przykre konsekwencje, to jeszcze ma sporo korzystnych właściwości. Może pomagać w zwalczaniu wolnych rodników odpowiedzialnych za powstawanie nowotworów, a także pomóc w spowolnieniu procesów starzenia. Na etykietach produktu słodzenie erytrolem oznacza się jako E968.

Cukier trzcinowy i kokosowy – czy warto?

Alternatywą dla tradycyjnego cukru bywa również cukier palmowy lub trzcinowy Choć potocznie uznawane są za “zdrowsze” od sacharozy, w rzeczywistości to właśnie ona stanowi większość ich składu. Są więc tylko nieco mniej kaloryczne niż negatywny bohater tego tekstu. Ich stosowanie może jednak przynajmniej mieć jakieś plusy dla organizmu: cukier trzcinowy może zawierać potas, żelazo i magnez, a cukier kokosowy również cynk czy wapń.

Ksylitol, czyli pomoc w przyswajaniu minerałów

Wśród alkoholi cukrowych znajdziemy również inny słodzik – ksylitol, który możesz kupić na https://swojskapiwniczka.pl/zdrowa-zywnosc-firmowa/cukry-i-slodziki/ksylitol-finski. Jego potoczna nazwa to cukier brzozowy, bywa on bowiem pozyskiwany właśnie z kory tego drzewa. Jest też jednak obecny w ścianach komórkowych innych roślin. Podobnie jak erytrol, cechuje go nieco mniejsza słodycz niż tradycyjny cukier, ale także nadaje napojom czy wypiekom słodki smak.

Co ważne, jest znacznie mniej kaloryczny niż cukier – 240 kcal na 100 gramów – i ma niski indeks glikemiczny – IG 8. Poza tym jego spożywanie może mieć korzystny wpływ na nasz organizm: pomaga w przyswajaniu wapnia i magnezu, zabija też niektóre bakterie.

Restauracja w Szczyrku

Redakcja myhealthystyle.pl

Redakcja MyHealthyStyle.pl to zespół pasjonatów zdrowego stylu życia, mody i urody. Tworzymy wartościowe treści, które mają na celu inspirowanie i wspieranie naszych czytelników w codziennych wyborach.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Restauracja w Szczyrku
w gabinecie stomatologicznym
Jak wybrać psychiatrę w Warszawie

Jesteś zainteresowany reklamą?