W dzisiejszych czasach mamy coraz większy dostęp do jedzenia. Jeszcze nigdy w historii świata nie było takiego dobrobytu. Dziś gdy tylko mamy ochotę i odpowiedni fundusz, to idziemy do sklepu i kupujemy to co chcieli byśmy zjeść. W dawnych czasach pożywienie dla siebie i rodziny trzeba było wyhodować bądź upolować. Nie dziwmy się więc, że kiedyś dostęp do pożywienia był dużo trudniejszy. Każdy z nas chyba uczestniczył w lekcjach historii i zdaje sobie sprawę jak to wszystko kiedyś wyglądało.
Duże ilości jedzenia
Niestety dzisiejsze czasy i łatwy dostęp do jedzenia sprowadza się do spożywania go w zbyt dużych ilościach. To z kolei prowadzi do nadwagi, otyłości i wielu chorób cywilizacyjnych. Każdy z nas na pewno zna wiele osób z nadwagą oraz problemami zdrowotnymi spowodowanymi właśnie pożywieniem. Nie tylko nadmiar jedzenia jest dziś problemem, ale także stopień jego przetworzenia. Kiedyś wszystko było naturalne, wyhodowane samodzielnie lub upolowane w dziczy. Dziś nawet przyprawy i zioła w kuchni są mocno przerobione. Mogły by się wydawać zdrowym dodatkiem do pożywienia jednak potrafią one zbudować duże spustoszenie w naszym organizmie. Gotowe przyprawy charakteryzują się dużym stopniem przetworzenia. Dziś aby mieć pewność by były one zdrowe to musimy wyhodować je sami. Nie każdy ma jednak taką możliwość. Nie każdemu odpowiada ciągły zapach przypraw w kuchni tym bardziej gdy ma się małe mieszkanie i jest ona bezpośrednio połączona z salonem i strefą dzienną. Aby temu zaradzić możemy jednak starannie dobrać zioła i przyprawy.
Pożywienie a nasze zdrowie
Jeśli nie lubimy intensywnych zapachów to powinno nam się udać znaleźć pewne alternatywy. Mowa tu o ziołach, które mogą znosić wysokie temperatury i lubią poddawać się obróbce termicznej. Chodzi tu o trzymanie takich ziół w porze letniej na przykład na tarasie czy balkonie, a nawet na parapecie na zewnątrz. Należy jednak pamiętać, że rośliny to żywe organizmy i wtedy musimy brać pod uwagę pogodę. Latem rośliny lubią słońce i ciepło lecz zimowanie na parapecie może być dla nich problemem. W zimę takie rośliny możemy ususzyć i przechowywać w pojemnikach. Nie tracą one wtedy żadnych wartości odżywczych, a ułatwiają nam życie. Suszenie ziół nie jest takie trudne. Nawet gdy nie mamy zbyt dużej wiedzy w tym temacie to możemy szybko skorzystać z ogromnej skarbnicy wiedzy zwanej internetem. Znajdziemy tak wszelkie wskazówki, które mogą nam pomóc. Trochę ciężej jest z przyprawami. Świerze rośliny do nich są zdecydowanie trudniejsze do utrzymania i wyhodowania.
Gdy nie mamy czasu na ciągłe zajmowanie się tym nie należy się denerwować i rezygnować z przyprawiania jedzenia, tylko poszukać lepszej drogi i wybrać mniejsze zło. Mniejszym złem w tym przypadku będzie kupno gotowych przypraw ale pojedynczo. Gotowe mieszanki przypraw mają zazwyczaj przy okazji dużo chemicznych dodatków, które nam szkodzą. Nie warto się nimi truć i możemy sami stworzyć własną mieszankę. W pojedynczych przyprawach o wiele ciężej jest dodać chemiczne dodatki dzięki czemu ich unikniemy.