Tak, aby dziecku niczego nie zabrakło – dieta w ciąży.

0
31

Zdrowe odżywianie w ciąży to podstawa. Jeśli same nie wiemy do końca jak się do tego zabrać, warto udać się do specjalisty – dietetyka. Aby dziecko w łonie matki mogło prawidłowo się rozwijać kluczowe jest dostarczenie jemu wszystkich potrzebnych mu do tego składników w odpowiednich ilościach. Nasza codzienna dieta bardzo rzadko, a raczej nigdy, nie jest w pełni dostosowana do potrzeb maleńkiego organizmu, który intensywnie się rozwija.
Jak wiemy, dziecko w łonie matki połączone jest z jej organizmem pępowiną, przez którą dostarczane są do jego organizmu m.in. składniki odżywcze z pożywienia, którym odżywia się matka. Dlatego też tak ważne jest odżywianie się matki w czasie ciąży. „Diety – cud” absolutnie w tym czasie muszą odejść w niepamięć. Każdy posiłek musi być pełnowartościowy i zbilansowany. Wszelkie używki należy bezwzględnie wykluczyć już na samym początku ciąży, a najlepiej już w czasie starania się o dziecko. Spożycie alkoholu już w pierwszych dniach po zapłodnieniu jest bardzo niebezpieczne dla dziecka. Może to powodować wszelkie nieprawidłowości w jego rozwoju. Odmówienie sobie lampki wina jest warte zdrowia naszego dziecka!
Należy zadbać o to, aby spożywane przez nas posiłki zawierały wszelkie witaminy i minerały w odpowiednich ilościach. Ich zbyt mała ilość może źle wpłynąć na rozwój dziecka, ale zbyt duża też nie będzie korzystna. Nie da się nakarmić dziecka „na zapas” witaminami i niczym innym! Kobieta w ciąży powinna przede wszystkim spożywać produkty zawierające kwas foliowy, fosfor i żelazo. Nie powinna objadać się słodkościami czy fastfoodami. Prawidłowe nawadnianie organizmu także ma znaczenie. Łono matki zapewnia dziecku środowisko wodne, dziecko znajduje się w płynach. Jednakże maleństwo nie pije płynów, które je otaczają! Płyny dostarczane są, wraz ze składnikami odżywczymi, przez pępowinę, czyli z organizmu matki. To matka musi zadbać, już od pierwszych dni, o prawidłowy wzrost i rozwój swojego potomka. Niedobór jakiegoś ze składników odżywczych w diecie matki może odbić się niekorzystnie na zdrowiu dziecka.
Dziecko w okresie, w którym przebywa w łonie matki bardzo intensywnie się rozwija. Same możemy to zaobserwować, np. podczas badań USG. Najpierw zarodek jest tylko maleńkim punkcikiem na ekranie, a na samym końcu ciąży, podczas porodu widzimy małego człowieczka. Jest to niezwykłe, że w ciągu 9 miesięcy wykształcają się wszystkie organy niezbędne do przeżycia. Do tak intensywnego i stosunkowo szybkiego rozwoju niezbędne jest dostarczenie naszemu dziecku wszystkiego, co do tego potrzebne. Okres rozwoju w łonie matki jest tym najważniejszym, bo jeśli wtedy nie wykształci się jakiś z organów lub wykształci się on nieprawidłowo, to po porodzie organ ten ma marne szanse na dalsze wykształcanie się. Inna historia jest w przypadku wcześniaków, które umieszcza się w inkubatorach i stwarza jak najlepsze warunki do rozwoju.
Stosując się do powyższych zaleceń w czasie ciąży, z pewnością nie zaszkodzimy dziecku. Jednak w sprawie dobrze zbilansowanej diety warto udać się do specjalisty!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here