Rokitnik uwielbia rosnąć dziko na słonecznych stokach górskich oraz morskich wybrzeżach. Jest też popularną rośliną sadowniczą, ze względu na bogactwo zawartych w owocach substancji biologicznie aktywnych. Owoce rośliny można spożywać bezpośrednio lub w formie przetworów, takich jak ocet rokitnikowy. Doceniony już w starożytnej Grecji i w tradycyjnej medycynie Dalekiego Wschodu, z powodzeniem stosowany jest po dziś dzień.
Ocet rokitnikowy – zastosowanie wewnętrzne
Ocet rokitnikowy wytwarza się stopniowo w procesie wolnej fermentacji owoców. Wraz z tradycyjną metodą bez filtracji pozwala to zachować wszystkie najcenniejsze, prozdrowotne składniki. Jego znak rozpoznawczy to intensywny pomarańczowy kolor oraz charakterystyczny słodko-kwaśny smak. Zastosowanie wewnętrzne niesie ze sobą liczne korzyści dla ludzkiego organizmu. Wzmacnia naturalne reakcje obronne oraz układ odpornościowy. Podnosi wydolność umysłową i fizyczną, zmniejszając ryzyko wystąpienia wielu chorób. Dodaje energii, zwłaszcza w okresie rekonwalescencji po przebytych zabiegach i chorobach. Pobudza przemianę materii, wspomaga układ sercowo-naczyniowy i moczowy.
Jak stosować ocet rokitnikowy?
Doustnie można go zażywać od 1 do 2 łyżek rozcieńczonych w pół szklanki wody. Przygotowaną w ten sposób miksturę najlepiej pić na czczo lub w trakcie dnia, około 10-15 minut przed posiłkiem. Takie stosowanie octu z rokitnika przez kilka miesięcy pozytywnie wpływa na aktywność układu pokarmowego. Stymuluje wzrost dobroczynnej flory bakteryjnej. Pomaga łagodzić stany zapalne jelit oraz dolegliwości związane z chorobą wrzodową. Redukuje także apetyt i ogranicza napady objadania się.
Ocet rokitnikowy znalazł również zastosowanie w kuchni. Wydobywa i podkreśla walory smakowe wielu składników. Poprawia aromat sałatek, nadając im bardziej wyrazisty smak. Można go wykorzystać również do sporządzania sosów i marynat. Sprawi, że mięso będzie bardziej kruche i delikatne, przez co ułatwi trawienie tłustych potraw.
Ocet rokitnikowy i jego zastosowanie zewnętrzne
Ocet z rokitnika może być z powodzeniem stosowany jako środek na problemy skórne. Zrobione z niego okłady przynoszą ulgę po ugryzieniach owadów, co docenić mogą zwłaszcza przyszłe mamy, które nie mogą w okresie ciąży stosować wielu farmaceutyków. Mimo że posiada intensywny zapach, który nie każdemu może przypaść do gustu, warto zaopatrzyć się w niego szczególnie w okresie wiosenno-letnim. Złagodzi uciążliwe swędzenie i pieczenie po kontakcie z komarami, osami czy meszkami. Znacznie zmniejszy powstałą opuchliznę i obrzęk.
Ze względu na doskonałe działanie powierzchniowe, ocet z rokitnika może być wykorzystywany jako składnik wielu mieszanek aplikowanych bezpośrednio na skórę. Niezwykle wartościowy okazuje się w połączeniu z miodem. Jest wówczas naturalnym remedium na wiele schorzeń. Reguluje procesy naprawcze naskórka, pomaga przy gojeniu drobnych ran i otarć. Działa przeciwzapalnie oraz antybakteryjnie, zmniejszając zaczerwienienia i ból.
Dla kogo wskazane jest stosowanie octu z rokitnika? Tym wyjątkowy środkiem powinni zainteresować się:
• sportowcy
• młodzież w okresie intensywnego wzrostu
• kobiety ciężarne
• osoby starsze
• osoby dbające o odpowiedni poziom wagi
• osoby narażone na długotrwały stres
Materiał zewnętrzny